Egy tömítés miatt nem állhat meg az élet

tomites@..KATTINTS
Kategóriák

Oszd meg!


Egy tömítés miatt nem állhat meg az élet 2000.

Egy 2000-ben megjelent újságcikk címe mára szlogenné vált, hiszen ez fémjelzi a Török és Társai Tömítésgyártó és Szolgáltató Kft. tevékenységét. Török Lászlóval és fiával Török Péterrel az üzemben beszélgettünk a vállalkozás elmúlt 15 évéről, a fejlődésről, a profilbővítésről.

Egy tömítés miatt nem állhat meg az élet

 

 

A 80-as évek végén még egyikünk sem gondolta, hogy néhány éven belül önálló vállalkozásban dolgoznak majd, s olyasmivel foglakoznak, aminek vajmi kevés köze van eredeti, tanult szakmájukhoz. Török László gázvezeték-és készülékszerelő mesterként dolgozott éveken keresztül. Részt vett a környező településeken a gázvezetékek építésében, a fogysztók hálózatra kötésében. Fia, Péter, aki szobafestő és mázolóként végezte a szakközépiskolát szinte együtt dolgozott az édesapjával, amit a gázszerelők szétbontottak, azt ő festőként helyreállította.

 

Megunva a sok-sok utazást, a családtól való távollétet Török László úgy döntött mással is megpróbálkozik. Párhuzamosan dolgoztak saját szakmájukban is miközben Péter már gyártotta az otthon kialakított kisüzemben a tömítéseket. Ma pedig már a gépjárműtömítések mellett épületgépészeti tömítéseket is gyártanak, illetve műanyag-fröccsöntéssel is foglakoznak. Ez utóbbi tevékenységben főként reklámtermékek gyártásával foglalkoznak.


-Hogyan kezdtek hozzá?-adódott a kérdés, hiszen egyikőjük sem tanulta a tömítésgyártást, mint szakmát.


-Valójában ez nem is egy önálló szakma-világosított fel Török Péter-önálló szakmaként nem tanítják. Akik ezzel foglakoznak, valamilyen más tevékenységhez kapcsolják.


-Igazából nem volt pénzünk arra, hogy az első gépet megvegyük. Egy szerencsés találkozásnak köszönhetően kapcsolatba kerültünk az akkor induló Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal, ahonnan lehetőségünk volt mikrohitelt felvenni. Abból az 500 ezer forintból vásároltuk meg az első gépet. Aztán a következő két évben szintén a mikrohitelek segítségével tudtunk előrébb lépni. Akkoriban egy lerobbant személyautó jelentette a gépjárműparkot, ma pedig már két kis teherautó biztosítja a logisztikai hátteret. Nem volt könnyű idáig eljutni. Mindent a magunk kárán tanultunk meg-vette át a szót Török László.

 

A magánvállalkozásból, megtartva a családi tulajdonosi kört 1997-ben lett kft., ahol az ügyvezetői teendőket Török László látja el, a marketinggel a fia foglakozik, míg a gazdasági és személyi ügyekkel pedig a feleség, Török Lászlóné. A dinamikus fejlődés következménye az lett, hogy mindketten felhagytak eredeti szakmájukkal, s teljes energiájukat a családi vállalkozás fejlesztésére fordították.

 

-Kinőttük az üzemet, folyamatosan bővíteni kellett, új gépeket vásáróltunk a tömítésgyártáshoz, illetve a műanyag-fröccsöntéshez is. A mikrohiteleket időközben felváltotta a Széchenyi-kártya, amelynek segítségével továbbra is fenn tudtuk tartani a növekedési ütemet. Természetesen mi is arra törekszünk, hogy saját forgótőkével dolgozzunk, úgy, mint egy nagy család-tette hozzá Török László.

 

Közben szót váltottunk a tanulók kérdéséről is. A cégvezető utalt arra, hogy gázkészülék szerelőként és szobafestőként mindkettőjüknek volt tanulójuk, de a tömítésgyártásban erre nincs mód. A régi tanulók közül egy, kitanulva a gázkészülék szerelői szakmát nem ment el tőlük, ma is oszlopos tagja a Török és Társai Kft.-nek.

 

-Hogyan látják, mi a feltétele annak, hogy valaki a piacon maradjon, s megbízható partnerként több más vállalkozást lásson el szériagyártású, illetve egyedi termékeivel?-kérdezem.

 

-Úgy tud az ember a piacon maradni, ha rugalmas és minőségi munkát végez. Az ország egész területén mintegy 200 megrendelővel állunk kapcsolatban. Terveink szerint a határon túli területeken is terjeszkedni szeretnénk. Elsősorban Romániára és Szlovákiára koncentrálunk. Mi igyekszünk megmutani mit tudunk, milyen szolgáltatásokat nyújtunk, milyen termékeink vannak. Rendszeresen részt veszünk a környező települések kiállításain, hogy minél szélesebb körben megismerjenek bennünket. Rendszeresen díjakkal térünk haza. A múlt évben úgy gondoltuk, hogy megpróbálkozunk az Észak-Alföldi Minőségi Díj pályázatával is. A felkészülésben a Qualimed Kft. segített bennünket. Számunkra nagy elismerést jelent a két oklevél, amelyet a TQM-elvek alkalmazásáért és a vevőközpontúságért kaptunk-mondta Török Péter.

 

A cégvezető édesapa semmit nem bízott a véletlenre. Mivel hosszú ideje tagja a megyei kereskedelmi és iparkamarának, a helyi alapszervezet küldötte is, vállalta, hogy részt vesz a Plato-programban. - Sokat köszönhetek a kamarának. Egyrészt nagyon sok tájékoztató előadáson jutottunk és jutunk olyan információhoz, amelyek számunkra , a kisvállalkozók számára elengedhetetlenül fontosak. Másrészt a Plato-program részeseként olyan kollégákkal, nagyobb cégek vezetőivel találkozhattam, akiktől lehetett tanulni. Most indúl a program harmadik része, amelyben a fiam is részt vesz, hogy a modern cégvezetés elveit, gyakorlati kérdéseit elsajátítsa - tette hozzá Török László.

 

A beszélgetésból nem maradhatott ki a kisvállalkozók mai helyzetének elemzése sem. Sarkalatos kérdés. A cégvezető és a fia is úgy vélik, egyre többet kell dolgozni ahhoz, hogy az elért színvonalat tartani tudják. A növekvő energiaárak és alapanyagárak terheit nem tudják áthárítani, mert egy ekkora mértékű áremelkedést már nem bír el a piac. Úgy tudják a költségeket szinten tartani, ha maguk is tevékenyen részt vesznek a gyártásban - Ha jobban megbecsülnénk a kisvállalkozókat, nagyobb esélyünk lenne a fejlődésre is - jelentette ki Török László.

 

2000. május


 


Oszd meg!


Kapcsolódó cikkek

Excenter présgép 16 t eladó

Eladó 16 t excenter présgép

16 tonnás, 2010.02.18 üzembe helyezésű excenter présgép alátétek gyártására használt, kiváló, működő állapotban eladó!     Időközben a bronzpersely fel lett újítva, illetve a kilincs pneumatikus vezérlésű lett. Technológia váltás miatt kerül eladásra. Állítható medve távolság 0-55 Percenkénti ütésszám 120 Szerszám magassága medve alsó helyzetben 220 Medve állíthatósága 45 Torokmélység 160 Asztal hossza 300 Asztal szélessége 450 Asztal rés hosszirányban 160 metszőkör átmérő 140 Medve hossza 180 Medve szélessége 200 Furatmélység átmérő 40 Furatmélység mélység 60 Pillérek közti távolság 220 Befogólap vastagság 40 Maximális döntési szög 35...

Tovább